Buitendorpstraat, Zwammerdam

Buitendorpstraat, Zwammerdam

Als startpunt van het ontwerpen van een nieuw woningbouwproject in Zwammerdam, heeft een analyse plaatsgevonden van het historische karakter van dit Zuid-Hollandse dorp.
Het centrum van Zwammerdam kenmerkt zich door sterk perceelsgewijs gebouwde panden, waarbij klassiek metselwerk wordt afgewisseld met wit gestukadoorde gevels.

In opdracht van woningstichting wonenCentraal hebben wij aan de rand van het centrum van Zwammerdam 20 seniorenappartementen en 7 eengezinswoningen ontworpen. Alle woningen zijn huurwoningen, waarbij speciale aandacht geschonken is aan de seniorendoelgroep.

Het complex bestaat uit 2 u-vormige blokken. De appartementen zijn verdeeld over 3 bouwlagen en de eengezinswoningen hebben 2 woonlagen. Tussen het woning- en appartementenblok is voldoende ruimte gecreëerd voor een mooie ontmoetingsplek in de vorm van een pleintje.

Er zijn bij de woningen 4 typen gevels te onderscheiden, met ieder hun eigen details, kleur- en materiaalgebruik. Deze gevels zijn geïnspireerd op de gevels uit het dorp. Zorgvuldig zijn deze typologieën over het complex verdeeld. Zo wordt aangesloten op de sfeer van het dorp. De hoofdentree van de appartementen heeft een contrasterende gevel waarmee goed duidelijk wordt gemaakt waar de toegang zich bevindt. Deze entree wordt nog eens extra geaccentueerd met een glazen luifel.

De eengezinswoningen hebben aan de binnenzijde van hun blok de privétuinen. Iedere woning heeft een buitenberging en de tuin is via een pad bereikbaar.
Bij de appartementen is deze binnenruimte ontworpen als een gemeenschappelijk hofje, waarbij de bewoners op de begane grond langs de binnengevels bescheiden privétuintjes hebben. In het midden van het hofje staat een klein bergingsblokje met een sfeervolle veranda. Deze veranda wordt door de bewoners gebruikt voor buurtfeesten of om elkaar in de buitenlucht te ontmoeten.

De appartementen op de verdiepingen worden ontsloten door middel van een overdekte, brede galerij met uitzicht op het binnenhofje. Aan de buitenzijde van het blok hebben deze appartementen hun ruime balkons.

Zowel de appartementen als de eengezinswoningen zijn goed geïsoleerd en voorbereid op het aanleggen van domotica. Daarnaast zijn zowel de appartementen als de eengezinswoningen uitgerust met een zonneboiler. Daarmee worden de energielasten beperkt gehouden en wordt het comfort verhoogd.

Na veel overleg met gemeente, omwonenden en toekomstige bewoners is een sfeervol en bij Zwammerdam horend woningbouwproject tot stand gekomen. De seniorenappartementen bieden de inwoners nu de mogelijkheid om ook op hogere leeftijd in hun eigen dorp te blijven wonen.