Stille revolutie in de bouw

Stille revolutie in de bouw

Stille revolutie in de bouw

Wanneer je in de bouw werkzaam bent, ontdek je al snel dat iedereen het beter weet. Dat is ook logisch, want iedereen is expert op zijn gebied. De bewoner weet het beste hoe hij moet wonen, de kantoormedewerker hoe het kantoor moet functioneren en de bouwvakker hoe je moet bouwen.

In de afgelopen periode heeft de hele bouwsector het erg zwaar gehad. Investeringen liepen sterk terug en hadden daarmee een directe impact op een heel groot deel van de bouwsector.

In de afgelopen periode is er echter wel iets bijzonders gebeurd. Er hebben enorme, misschien wel hele stille innovaties plaatsgevonden in de bouw.

Kijkt u maar eens op www.morgenwonen.nl: de eengezinswoning die in 1 dag wordt geplaatst en na 2 weken afwerken écht bewoonbaar is, is al realiteit.

Milieuvriendelijke materialen? Volop in ontwikkeling, waarbij de variatie loopt van kalkhennep tot aan biobased composietmaterialen.

Al gehoord van zelfherstellend beton, van sterker beton door nano klei en van 3D printen met beton?

Ook in de installatiewereld wordt sterk geïnnoveerd; de gasloze woning is realiteit, energieleverende gebouwen worden de norm en zonnecellen die zowel warmte als ook elektriciteit leveren zijn zeer rendabel geworden.

In de advieswereld is ook een gestage revolutie aan de gang. Het tekenen in 3D is tot norm verheven, waarbij het uitwisselen van informatie intelligenter, sneller en foutlozer wordt. De volgende stap is de Open Source City.

Ook in Alphen aan den Rijn worden deze veranderingen merkbaar. WonenCentraal zal in 2016 de eerst proef uitvoeren met het neerzetten van de prefab woningen. In Boskoop wordt de eerste kalkhennep-bouw gerealiseerd, gebouwen worden steeds (zonne)energie-slimmer en 3D tekenen is realiteit.

Nu we merken dat de bouw weer aantrekt is de hoop dat het innoveren in de bouw niet stopt, maar dat de innovatie de sector juist een kwaliteitsimpuls zal geven. De VOA helpt daarbij door het aan elkaar verbinden van bedrijven. Innovatie ontstaat immers door het verbinden van kennis.

Het resultaat? Dat we vervolgens voldoen aan de hooggespannen verwachtingen van al die experts: de bewoners, kantoormedewerkers en bouwers!

 

No Comments
Leave a Reply