Hospice Lupinesingel Alphen aan den Rijn

Wanneer je als architect gevraagd wordt om een hospice te ontwerpen, is dat eervol. De vraag voor het hospice in Alphen was zeer specifiek: bovenal moet het een 'bijna thuis huis' zijn.
Door ons te verdiepen in de laatste levensfase, en de wensen die bewoners dan hebben, hebben we gezorgd voor verschillende woonsferen. Iedereen is immers anders. De kamers zijn in groepen van drie geclusterd en de woonkamer kent verscheidene opstellingen. Elkaar ontmoeten kan goed, maar ook in stilteplekken is voorzien.

In het gebouw is een patio opgenomen. Deze zorgt voor oriëntatie, lichtinval, en functioneert als rustige buitenruimte.
De verschillende functies in het gebouw krijgen een eigen karakter. Kantoor, woonkamer en bewonersruimten staan op zichzelf en worden verbonden door de tussenruimte. Deze onderdelen van het gebouw krijgen ieder een eigen, warme materiaalkeuze.
De verschillende ruimten, de kleinschaligheid en de zorgvuldige materiaalkeuzes zorgen voor een 'bijna thuis' gevoel. Daarmee dragen we bij aan een waardig laatste deel van het leven.

Leave a comment