DE STADSHERBERG

De Stadsherberg

Van winkel met bovenwoning naar karakteristieke stadsherberg met elf hotelkamers. 

Aan de rand van het centrum in Alphen aan den Rijn heeft een pand waarin zich voorheen een winkel met bovenwoning bevond, een nieuwe bestemming gekregen: een stadshotel met restaurant.

 

Bij het ontwerp van het hotel was het herstellen van de originele details van het pand, gebouwd in 1895 en met kenmerken van de neorenaissance bouwstijl, een belangrijk uitgangspunt. Voor het gevelbeeld vormde het terugplaatsen van houten kozijnen, met waar mogelijk de traditionele schuiframen, hierbij een belangrijk onderdeel. Ook de dakkapellen en veranda’s sluiten aan bij de originele bouwstijl van het gebouw. Aan de achterzijde bevindt zich een al eerder gerealiseerde uitbreiding van het hoofdgebouw. Door dit gedeelte te moderniseren met wit stucwerk en strakke raampartijen, gaat extra aandacht naar originele bouwvolume. De daktuin zorgt voor een extra stukje groen in het centrum van Alphen, en biedt privacy aan de twee dakterrassen die tot twee hotelkamers behoren.

 

Op de begane grond bevindt zich een ruime ontvangstruimte, die tevens als restaurant functioneert. De open verbinding met de keuken bevordert de kleinschalige en intieme sfeer. Een nieuw geplaatste pui met openslaande deuren geeft toegang tot het terras met veranda, dat grenst aan de winkelstraat. Deze verbinding met de openbare ruimte maakt het restaurant met terras niet alleen toegankelijk voor hotelgasten, maar vormt ook een uitnodigend gebaar voor winkelend publiek en voorbijgangers. Verdeeld over de drie bouwlagen bevinden zich de elf hotelkamers, ieder met een eigen luxueuze en karakteristieke uitstraling. De interieurinrichting is verzorgd door de eigenaren zelf.

Categorie

Leisure

Datum

september 2020

Foto’s door Escape into the Light