Nutsgebouw, transformatie, horeca

Het NUTSgebouw

Horeca als nieuwe bestemming van het historische NUTSgebouw.

Aan het Thorbeckeplein in het centrum van Alphen aan den Rijn heeft het monumentale NUTSgebouw een nieuwe bestemming gekregen. Na oprichting in 1894 is het pand onder andere in gebruik geweest als spaarbank, school en filmzaal. Nu biedt het NUTSgebouw, na een aantal jaren leegstand, plaats aan drie horecagelegenheden.


Bij de renovatie van het NUTSgebouw was het behoud van de authentieke uitstraling van groot belang. Zo zijn het metselwerk en bijbehorende details in ere hersteld. Door het gebruik van stalen kozijnen en de toevoeging van een serre krijgt het gebouw ook een eigentijds en modern karakter. De serre bevindt zich aan de lange zijde van het NUTSgebouw, en voorziet het gebouw van extra licht, lucht en ruimte. Het vele glas biedt een mooi zicht op het nieuwe haventje aan de Aarkade. Aan de binnenkant is het gebouw ook aangepakt: door vides en tussenvloeren te introduceren wordt optimaal gebruik gemaakt van de mooie ruimte. Bij binnenkomst ervaar je de hoogte van het pand, en is de originele constructie weer zichtbaar.


De renovatie en herbestemming van het NUTSgebouw heeft ervoor gezorgd dat een monumentaal pand op een belangrijke positie in het Alphense centrum behouden is gebleven.

Categorie

Leisure

Datum

2016 – 2017