Hospicewoning Lupinesingel

Huiselijke hospicewoning met ‘bijna-thuisgevoel’ voor de laatste levensfase.

Aan de Lupinesingel in Alphen aan den Rijn is de nieuwe hospicewoning gerealiseerd. De verschillende ruimtes, de kleinschaligheid en huiselijkheid en de zorgvuldige materiaalkeuzes zorgen voor een ‘bijna-thuisgevoel’. Daarmee wordt bijgedragen aan een waardig laatste deel van het leven van de bewoners van de hospicewoning.


Bij het ontwerpen van de hospicewoning was het creëren van een ‘bijna-thuisgevoel’ het belangrijkste uitgangspunt. Bovendien is het geen instelling, maar een woning, die mensen de ruimte biedt om op een waardige manier afscheid te nemen.

Een voormalig schoolgebouwtje, grenzend aan een parkachtige omgeving vormt de basis van de nieuwe woning. In het ontwerp van de hospicewoning is het schoolgebouw grotendeels behouden en gerenoveerd, en voorzien van een uitbreiding richting de parkzijde. Het nieuwe gebouw is volledig energieneutraal door de toepassing van een warmtepomp, zonnecellen en ventilatie met warmteterugwinning.


Via de hoofdentree wordt het woonplein bereikt. Deze centrale ruimte zorgt voor oriëntatie en lichtinval, en biedt verschillende plekken om te zitten. Rondom dit woonplein zijn de overige ruimtes van de hospicewoning gepositioneerd. Hierbij is een functionele scheiding toegepast: de woonruimtes voor de bewoners bevinden zich aan de ene zijde van het gebouw, de ondersteunende ruimtes aan de andere zijde. Op deze manier vormen de ruimtes voor functionele zaken aan de kant van de naastgelegen woonwijk en basisschool een geluidsbuffer voor het woongedeelte. Bovendien hebben de verschillende functies in het gebouw ieder hun eigen karakter, met een bijpassende kleur- en materiaalkeuze.


De huiselijke sfeer van de woning wordt benadrukt door het ontbreken van lange gangen met kamers, zoals in een zorginstelling. In plaats daarvan zijn de slaapkamers van de bewoners in twee groepjes van drie langs het centrale woonplein geplaatst. De kamers zijn zo ontworpen dat ze een vrije indeling mogelijk maken, geheel naar wens van de bewoner. Er is ruimte voor een slaap- en zitgedeelte, en daarnaast is iedere kamer voorzien van eigen sanitaire voorzieningen. De kamers bieden direct uitzicht op het park en hebben toegang tot een privéterras. Ook is er een gezamenlijke woonkamer met open keuken en bijbehorend terras, waar bewoners met familie kunnen verblijven. Verder zijn er een familiekamer, een stilteruimte en twee logeerkamers te vinden.

Categorie

Woningbouw, Leisure

Datum

2019

P1280406